Framsida

Besök hos Nils Liedholm "il conte"

Året var 1991, Nils Liedholm och Sölve lundström

Året var 1991...

Hade turen att få följa med på en resa till Italien tillsamans med ett gäng svenska fotbollstränare.

Det var min vän Sölve lundström, som gav mig chansen att få föja med den första turen.

En tur, som Sölve deltog med, att vikariera på förarplatsen på bussen .En uppgift, han då också på börjat sitt nya liv, som  utbildare på tunga fordon. Det borgade för en säker resa..

Det blev också starten för mej att besöka Milano 9 gånger totalt. Allt handlade om fotboll med träffar med svenska spelare och tränare . Där, föregångarna  bl.a Gunnar Nordahl och Nils Liedhom, var de som hade gett ett starkt eko efter sig, plus många andra svenska lirare.

Först till Thomas Brolin i Parma, men det är ett annat kapitel...

Vi var på väg till Nils Liedholm i Cuccaro, i Piemonte,  där han bodde i sin villa Boeme med sin fru Lucia.

Om Nisse är mycket att berätta . Han kom till AC Milan 1949 året efter att Sverige blivit OS mästare 1948, i London för att 10  år senare vara med   i VM-laget 1958 ta silver.  hemma VM finalen mot Brasilien var Sverige världsmästare ett tag efter att Nils gjort 1-0, senastionellt. Det blev förlust mot Brassarna som då visade upp sin blivande storspelare Pele för första gånge...

AC Milan blev det första storklubb där han kom att ingå i trion Grenoli.(Gunnar Gren Tomas Nordahl och Nils Liedholm . Efter tiden som spelare i olika klubbar blev Liedholm tränare i flera klubbar i Italien . Milan och Roma blev stora lag med många segrar med Liedholm som tränare.

Nisse fick dock aldrig någon förfrågan att ta över det svenska landslaget.

Om det var det som gjorde Italien till hans hans  land,vet jag inte men...

Han blev italienare i allt, hans fru Lucia och sen blev den gode nykteristen tillverkare av starkare drycker, vin, med egen vinodling.

 Sonen Carlo tog över den verksamheten och många besökare handlade gärna med sig en butelj med namnet Liedholm på.

Nisse var inte som ville framhäva sig själv, men ställde gärna upp då det kom svenskar på besökJag var med en gång när vi blev hembjudna till hans villa Boeme. Han berättade och visade bilder en hel kväll.

Minnet av Nisse lever kvar för alla som var med i det gäng  vi var med i, inte minst Sölve som  ofta hade funderingar. Vid bordet där vi satt använde Nisse ofta glasen  som spelare för att förklara vad han menade.

Vi satt andäktiga och såg-och hörde på. Vi alla var alla småpojkar i sammanhanget... 

För mej var det fint minne att besöka Nils och hans fru.

Nils smeknamn i Italia var " il conte"  eller  " il profesori"

När jag skriver det är det drygt 12  år sedan han lämnade jordelivet i sitt kära Italien-87 år gammal. Frid över hans minne!

Nils  ligger begraven vid en kyrka i Turin (Torino) på italienska. Milan och Roma spelade den dagen med svarta sorgband.Deras hyllning till en stor  svensk profil i Italien

 Stöde den 30 december 2019/Bernth-Ivar Henriksson

 Kommentera gärna.  OBS Texten ej redigerad

 

 

 

 

 

 

-

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

07.09 | 10:06

Stort GRATTIS på födelsedagen Bernth-Ivar!
Vi hoppas du får en riktigt fin dag.

...
11.03 | 16:27

Du får inte sluta. Det är så roligt att läsa! Jag går in minst en gång i veckan och läser! Jag visar om det kommer någon också som inte har dator! Ha det så bra

...
07.03 | 16:50

Så trist att du tänker sluta skriva på sidan Bernth-Ivar. Jag hoppas någon räddar alla fina bilder som är en viktig del av Stödes historia!

...
10.02 | 20:13

Hej ! Jag bodde i Handöl som barn .Min mor och far arbetade på tälstensfabriken. Mysigt ställe . Jag gick i skolan med Marcus och Morgan Göransson.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS