Senaste funderingar

Udda händelser -kan va vad som helst

 

Här kommer det att hända lite av varje från min horisont

Hör av er om ni har, en kortis,  sidan har närmare 200 besök per dygn f.n.

/ 7 dagars utgivning- sa länge pengan räcker

                                              Lördag 30 maj.

 Final,jag drar mig tillbaka, men jag är nöjd själv med att kunnat producera rader. Det är väl 20 år sen jag skrev i Dagbladet senast, men det är kul att skriva. Åldern tar ut sin rätt i allt.

 I dag kommer min son Håkan från Iggesund för att göra golvet av grönfärgat virke som utemöbeln ska stå på i sommar, de som känner för ett utebesök hos mej är välkomna. Det jag sa nu, tror jag inte på -varför ska man komma på besök ute i det fria undrar någon, men varför inte...

Jag har inte varit på ICA själv på en månad och det funkar ändå med det. Mat behöver man med jämna mellarum och då blir Micke på ICA glad- han borde det i alla fall. Utan mej -inga stålar.

Jag har funderat över mycket. Tänk va det går bra för alla ICA handlare nu, dels på försäljningen i butiken och dessutom som en av aktieägarna i ICA, som dominerar stort på marknaden nu, ICA har en marknadsandel på 50 % ,senaste sifffran. Inte illa.

 Ägarna till ICA i stort, är  icahandlarna själva till 54 %. Det finns andra aktieägare också, många, men en som sticker ut är en herre vid namn Leif Jönsson, som äger 0,6% av ICA.

Säkert en bra slant även det.

                   Det blev lite statistik denna sista dag, jag undrar varför, men som jag tidigare sa fanns det en ST-journalist "som kunde skriva en krönika om en höger sko. Allt går att skriva om så att det blir läsbart, huruvida jag klarat det, det får ni läsare avgöra

                                      God sommar //Gubben

 

 

                                                       Fredag 29 maj.

 Då, äntligen kom besluet att låta idrott få sin start, Man rumphugger, den blir den utan tvekan när man inte tillåter publik med högst 50, i de lägsta serierna går det nog kanske fixa, men de som vill se allsvensk fotboll blir det helt kört, det är kring 50 bara med de som ordnar tillställningen, spelare och funktionärer. Men är säkert , nu kommer kravet från de stora att få börja på riktigt- likssom vi publiken.

  Göran Öman i Brattås fyller 82 i dag , medan tämligen nyblivna stödebon Linnea Lönneborg i Källsta, hon sätter jag ett X för. Men fyller år gör hon.

Sommarvärmen ska komma i helgen men när jag skriver det här  är det snålblåst från västnola (nordväst). Ingen bra början på sommaren, tycker jag då ,som kan vara inne och montera ihop utemöbeln som kom i går,men som vanligt är paketen små, så då måste det skruvas och det är jag inte förtjust i, om man säger så...

 Allt tar slut en dag, men det har varit kul att pröva på att skriva igen, helt klart.

 Jag får ha kontakt med mina mejlvänner, och de är rätt många, så slut på skrivandet blir det inte, Trevliga kontakter, med glada tillrop har nått Kärvsta 18:10 nu ett tag, under nästan 2 månader, ingen har varit missnöjd ,tack.

                                             Bernth-Ivar , snart 87

 

 

                                                Torsdag 28 maj.

  Återigen en kallblåsig dag, man halent nästan var ute. Men jag måste för om en stund kommer en lastbil med min nya utemöber som ska på plats. Då ni.

Egentligen har jag dåligt belen, kom jag på nåt då ska göras på en gång Inte vänta till i måra som en del tycker är bra. Väntar jag på en sak, då sitt jag nervös å jäter på att komma igång.

-En del blir det , ska måla om runt bron, hadde för bråttom när jag måla sist. Skrapnig och grundfärg inna det blir två lager med vitfärg. Som nytt.

Jag bryter av med att Per-Erik Widmark fyllar 65 i dag, Pelles pojk på Hullsjövägen. Tror att han varit snickare, men jag är inte helt säker och int blir jag bjuden på födelsedagskaffe heller, gissar jag.

I horoskopet för mej i dag står det att "du har lätt att få gehör för dina idéer i dag"  Men i morron äre som vanligt ??

På  lördag kommer sista krönikan för nu, jag skriver ut alla och det blir som en bok av allt.

                                           Bernth-Ivar 86-med råge

 

                                               onsdagen 27 maj

 -tack vår herre som gav oss liteförsmak av sommaren i går 22 grader inte illa på Kärvstanivå.

Undrar just om snön också har dragit från Hullsjön och Grössjön, Men jag vet säkert att Ellakari i norr ser snön överallt där hon vistas. Snacka om friluftsmänniska och fotograf!

Våren år tiden då alla knoppar brister, men det är också tid då mänskliga kontakter bryts. En av topppolitikernas sambo har brutit och gett sig av, nu står han där och får laga pannkakorna själv, men har säkert råd med hemhjälp och få halva kostnaden betald av oss andra skattebetalere. En annan partiledare  flyttar t.o.m utomlands ,int kan ha bo kvar i Sverige, tycker han, ,men vet man sanningen är det inte märkvärdigt att han hittat en partner utomlands. Det är vanligt att flytten går tvärtemot...

 Allt nog , jag hoppas att mina vänner till sidan lever och har det bra framöver. De må bo var dom vill, i Söderby, Hullsjön, Gräfte, Hamrånge, Ankarsvik, Linköping, Örebro, Lillhuljen, Östersund- ja jag kan räkna upp fler. Totalt varje dag har jag totalt mellan 150 till 200 besök, ibland många fler-och mindre.

Lennart Groth fyller hedervärda 65 idag, medan "litenTuva" fyller betydligt mindre, hoppas att ev. pojkvän tänker på det. En kram går inte, möjligen enliten knuff med överarmen Så det kan bli...

Jag har blivti ofta stämplad som pessimist, så  jag kan fylla på med att: jag tror int Sverige blir sig likt,i år.

                    Du som är optimist kan invänta några rader till från Gubben, ha de...

 

 

 

                                             Tisdag 26 maj

 TÄNK att återigen få sitta i skuggan, det var länge sen, kommer knappt ihåg hur man gört då.

Nu ka vi äntligen  få vänta på sommarn. Den kommer, men inte vilken sommar som vanligt., hålla avstånd, inte hosta på nån och kom ihåg hostar Du i medvind då får du öka avståndet till -din nästa,

Fotbollsfolket är jätte nyfikna vad man säger på fredag kl.14, blir den seriestart och på villkor, blir det utan folk på läktarna, mitt tips att så blir det, om man man inte har hittat en mirkael kur.

För mej spelar det ingen roll, dom får göra som dom vill. Jag har 65 års erfarenhet av sport.

Men nog blir det lite annat på matcherna, om det nu blir startbeslut på fredag.

- jag tycker synd om dom nu går utan inkomst och i varje fall de som tigger sig fram, Har förresten inte sett en tiggare på länge, många andra har det knapert ,men i dagens samhälle ska ingen dö av svält, tror jag.

Väntar på transport av av utemöbler som kommer vilken dag som hellst, då blir kaffe och grillning i utemiljö som gäller.

Tack alla som läser, det blev inget ras, som jag befarade, utan de som klickar in på sidan, dom är mellan 150-200 per dygn. Inte illa pinkat !

Nu är det några dar kvar innan jag tar paus, om ni vill att jag ska fortsätta till hösten kan ni höra av er. Det beror på er.

                                             Bernth-Ivar

 

 

                                                 Måndag 25 maj.

Löningsdag för många yrkesarbetande, efterlängtad säkert. Jag har min den 18 varje månad oavsett om jag jobbat eller inte. Den kommer bara...

 Vera Sjölander är en ,som jag tror är läsare av min sida, hon fyller år i dag, så flaggan i topp däruppe, Kanske bara. Dan Åsén vill inte vara sämre han fylleer hela 57 år denna solskensdag-med sommarluft.

-Det är början på sista veckan nu i vår, sen ska man kasta sig ut i sommarvädret med öppen famn. Det är på tiden att det blir riktig vår. Eller blire sommar direkt ?

 Tänkte ta upp ett par saker som jag grunnat på, och det behöver ju inte vara mycket för att man ska bli fundersam heller. Man har en viss begränsning inbygd nu när ålder pockar på.

Men det här med kaffepriset, ena veckan kostar ett kaffepaket upp emot 35 spänn, den här veckan kan man köpa Löfbergs för under 20. Kalas, för mej som gått över till det märket från Karlstad, minst lika bra om inte, bättre än dom andra 3-4 på på marknaden.

 En annan sak som jag har synpunkter på : varför ska privata tjäna pengar på om man behöver hjälp av nåt slag, nu finns det massor av privat< företag som har funnit, här kan man tjäna pengar. Ni har säkert läst om det privata vårdföretaget i Stockhom som fått massor av döda i coronans spår, för lite folk anställda, huvudsaken att man tjäna rpengar till företaget.Mycket pengar, nu står man där och får skämmas .

 Det är lika med hemtjänsten, det finns massor med företag som satsat på det. Deras ersättning ,för det man görn grundar sig på vad det kostar i allmänna vården, vad man gör  är att ha billigare arbetskraft, inga tjänstebilar till sina anställda t.ex.. Då säger nån : att det allmänna vårde är för dyr....

Avgör själva. jag har valt att anlita personal från Kommunen, då vet jag att jag har gjort ett bra val

 

                                                  Söndag 24 maj

 En dag att minnasÅret var 1952, jag har för två dagar sen firat att jag har haft körkort för bil i ,hör och häpna- i 68 år, jag minns dagen som det var i går, första uppkörningen och kortet blev klar. På den tiden fick man inte körkortet direkt ,fick vänta till Länstyrelsen skickat det med post. En stor dag var det i alla fall, visst hade jag tränat lite vid sidan om , men polisen Kvarfot var man rädd för. Han var inte nådig om han upptäckte nåt fusk...

 Det har naturligtvis runnit många strömmar under de två stödebrorna som gått, 1974  kom den nya, om inte minnet sviker mig igen. Livet började när man fick körkort och bilköp, den första bilen en OPel -37, köpt av bilhandlarn på by, Sten Magnusson. Bara skit, men man hade inte pengar till nåt bättre.

Men fler bilar, mest nya  blev det, Austin var det som kom först, en A30 som kostade 6000 spänn, sen en hel rad nya bilar och då hade ekonomin förbättrats så därefter köptes alltid bilarna kontant.

Den sista, som nu kommer att rulla så lite som möjligt blev en 20 år gammal Citroen. Jag slutar nu att köra nån längre sträcka och jag gör det utan att nån annan har sagt det till mej.

 Fortsätt följa mig på sidan, nästa vecka blir den sista för den här gången.  Har inte vaarit så många förslag heller från er sida, totalt en under de 7 veckar som jag kommit ut.

 

                                                    Lördag den 23 maj.

 Dags igen.

Ni undra säkert i dag  "har du tappat läsare ?

 Jag, det blev det, men 160 besök förra dygnet är väl bra, men sitffrorna för de mert lokala sidona har krymt betänkligt, ungeför 50% färre,

Va, beror det på, var det för att jag pratade om min politiska bakgrund, eller är det nåt annat.

Då gör det ju inget när jag nu snart tar sommarledigt från sidaan. Men ett ska jag säga-jag fick fler som kommenterde sidan, än vanligt. Vad beror det på, kan man ju undra. Int vet jag...

 Med, eller utan hemsida, går vi mot sommar och vad 'är nåt bättre än en svensk sommar, som normalt bjuder på så mycket normalt. I år blir det annorlunda, nu ska vi semestra hemma hemma, nån kom på det nya ordet för en svansk semestér i år- HEMESTRA. En enfaldigt grattis till kommentaren.

Gubben ska göra korta turer runt med "rollen" och dessutom har jag införskaffat en utemöbel  där fler än jag kan sitta . Bilen kommer att inrikta sig på att vara tillhands  få gånger, längre resor blir det inte. Vid förra besiktigngen hade den gått drygt 100 mil sen sist !

Alltså, vill nån komma över för en kopp och en pratstund så äre bara att komma,070 6548134 välkomnar.

                                                   Bernth-Ivar

 

 

                                     Fredag 22 maj

               Fredag och sol i sikte, Inte illa med 14-15 grader som det ska bli idag, nu började  det ta sig. Men skam den som ger sig, Kommer snart att ta sommaruppehåll med sidan, återkommer med det när det dags.

 Men, ras på antalet läsare blev det senast, ett riktigt ordentligt bottenapp från er läsare. Jag vet inte orsaken annat än att det är jag själv som kanske rår för det.

Men en sak är säker, det var inte för att jag deklarerade min politiska hemvisst som rådde för det. Alla som klickar in på sidan registreras då, inte efter vad som skrivits där. Det resultatet ser jag först i morron.

   Egentligen är ganska dåliga att ge mig uppslag och ämnen att ta upp. Ni är faktiskt blygare än jag...

   En av mina flitigaste läsare, bor i norra Sverige, kom med en härlig grej, appropå partitillhörighet, ni andra får den här nu.

         Det var en äldre man som på senålderns höst lämnade arbetarpartiet för att bli moderat.

-Hur kunde det hända, tyckte hans gamla vänner, helt otroligt, tyckte dom. Han resonerade så här: det är väl bättre att en moderat dör än en socialdemokrat...

Han tyckte så, personligen har jag vänner över partigränserna, inte SD.

Alla har rätt att tycka vad man vill i Sverige, det står ingen med en piska och säger vad du ska rösta med

Personligen fick jag i går skicka receptet på segkakor till två läsare.

                Tack för i dag.

I morron ser jag hur många som hoppat av läsandet av sidan

 

 

 

 

                                                 Torsdag 21 maj.

          Ny titel på sidan igen

Bernth-Ivar,efter 11

I går brände det till lite på kommentarerna, inte för att skryta, var de flesta väldigt trevliga att läsa. Jag får se i dag hur många ssom hoppav hoppade av, jag vet ju inte alla gånger vem som kommenterar. Det enda ja vet bestämt är  att räkneverket för sidan är korrekt. Där ser jag hur många som kikar in på sidan,inte vem.

Denna dag kommer väldigt bra till för nästan alla som jobbar, jag sa nästan. Nu klämmer man in en klämdag på fredag, så då blir det igen fyra dagar ledigt, tur för dom men inte lika bra för dom som inte kan göra så.

 Planerar en lite uteplats , med sittavstånd med godkända mått om nån mot förmoda, skulle dyka upp. Inte kanske så troligt, men chansen finns.

Pirko Lathi fyller år i dag, hon som jobbade flera år Stöde IF:s kansli, ni vet:

En annan som bara har 4 år kvar till pension (vid 65) är Thommy Andersson

 I går träffade jag en, vid min runda på byn, som undrade " hör många jobb har Du haft?

Ja det är en del, men mitt inre jag , tar det som ett självskryt att redovisa det, men han ville veta de så nån dag ska jag redovisa det. Blir förvånad själv hur det är, förutom skog och lantbruksarbete, innan jag kom in in på Posten ,då rasade extrajobben in på löpande band.

Det blev mycket fritid att ta vara på.

Får se hur jag gör, risken finns att krönikan tar nästan hela sidan

En del kallar den här dan för "flygardan". Det gör Du också kanske

                                               B-I

 

 

                                                           Onsdag 20/5

 

I dag ska jag ta upp ämne som är lite annorlunda,

Det här med politik.

Jag utgår från mej själv, jag föddes röd, och ska lämna jordelivet röd,det liv jag fått låna en helsikes massa år, jag sköms inte för  det, tvärtom har det varit en styrka för mig. Alla är lika mycket värda, det visar ju när man går till val, min röst är lika mycket värd som de som har mycket pengar, ekonomisk oberoende. Många föds till ekonomisk oberoende, man ärver och vidareutvecklar det givna på bästa förmåga.

 Jag hade starka föräldrar, med oftats inga pengar alls, de fick handla på kredid hos handlarn och  då blev det att sälja slakt-och bär för att lösa skulden, det var vardagen för dom.

 Kom en gång i samspråk med ett par personer vid ett kaffebord då politik kom in i resonemanget, mina vänner, för det är dom,hånade mig bägge för att jag var socialdemokrat.

 Kom in på allt möjligt som dom tyckte var fel med dagens regering som var ren S då. Allt var fel, det skulle bli bättre om högerkrafterna fick ta över, och det fick dom också med tiden.

 Jag undrade i alla fall , vilka partier hyllar ni. Men nåt svar fick jag inte, kanske var det dom som skämdes över sitt politiska val, undrar bara.

   Jag har aldrig varit politiskt aktiv och det känns faktiskt lite märkligt att partiet jag tillhör aldrig frågade mej om att jobba politiskt, kanske var det bra för mej. Jag hade nog inte haft mod att föra ut mitt politiska budskap  i nån större krets.

 Jag är stolt över få tillhöra symptisörerna, har fått svar på mina brev till en del, bl.a. från Olof Palme som gav sin syn på hur det kommunala vattnet skulle byggas ut i Väster och Österlo.

   Om jag hinner med ett val till, så tvivla inte vart rösten hamnar

                                        Bernth-Ivar -86

 

                                               Tisdag 19 maj- å blåser kallt.

I dag är en dag som inte är vanlig. Alla möjliga saker har dykt upp som ska åtgärdas så ja hinner inte att få klar min sida,före 11.

Jag får inrikta på att onsdagens sida, då kommer upp. Gubben är inte alert längre ,varje sak tar längre och längre tid, men i morgon blir det, om Gud vill, då kanske med lite som kanske överraskar, vi får se.

                                        B-I

 

                                               Måndag  den 18/5

- I dag är det löning igen. Har man gjort rätt för dem?

Svaret är ja, pension är intjänad lön från de goda åren som man nu får ut i efterskott.

Har man man betalt  mycket skatt tidigare är pensionen högre -och tvärt om. Man får ta det som blir.

 Bakade sega i går, Ulf, fick och även mina vänner från Syrien, det föranledde att dom ville ha reseptet på våra ,tycker jag, populära smörgåsbröd.

Isabell Backlund och Erika Elshalom, bägge boende i Lotjärn, ni blev du fundersam...

 

                                              Kjell-Ivar Norberg är död.

 Han blev bara 83 år ,en vilka minnen han lämnar efter sig. En fin vän, jag fotogrferade konom många gånger när han bjöd på härlig dragspelsmusik vid olika arrangemang Och det var många det. Han är, skulle jag tro, en som mest besökte Knutsgården för att underhålla och på tiden tillsammans med bortgångna Tora Udd var det fantasiskt par, han dragspel och hon gitarr och sång. Det var med stor sorg man tog emot dödsbudet. Tack, Kjell-Ivar för allt gott du lät oss ta till oss.

             I dag blir min sida inte längre, tack alla som hör av er på olika sätt. Det värmer.

                                           

 

                                   Söndag 17 maj (Norges nationaldag)

                                    - och bakdag 

Go deg,         

 Jag ska inte skryta, men jag klarar av att baka lite segkaka i alla fall. Gott att ta till i stället för  köptaslimpan, blir inte många, i dag bara på en halvliter.

Mina vänner från Syrien bakade kaffebröd,m.m. igår och vips hängde det en påse till mej på bron. Mamma Zubaida och dottern Neruda hade hjälps åt. Gott var det, blev en kopp på direkt för avsmakning, där ligger jag långt efter...

-Ser idag att Sylvia Engblom och Thorbjörn Sahlin fyller år i dag, Torbjörn 66, så ni vet,damernas ålder återges inte, efter gammal hävd.

Men vilket ståhej det är i Ånge som inte alls gillar att sitta och jäsa i 80 på E14, dom vill tydligen, att så fort som möjligt lämna Ånge, i 100 km. i timmen ??
Vi i Stöde, klarar oss bra, om det inte vore för att man är ute i sista minuten, då är det nära till att det blir nån hastiget för hög, bitvis. Men det börjar kosta pengar, många nya kontroller och fler på gång, sägs det.

Coronan bir extra jobbig i sommar, anses nu att man bara bil 2 timmar bort och då hinner man inte så långt.

Men den förra farsoten,kallad "spanskan" var ännu värre. Från juli 1918 till 30 juni 1919 dog totalt 34374 personer i Sverige den gången  och det var mest yngre som dog, 10 gånger fler än vad coronan hittills skördat.

 Är jag vid vaken och någorlunda pigg, återkommer jag-

Degen väntar.

 

   Skrolla nedåt för bild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                              

 

 

 

 

                                 

 

 

        

 

                               

                                                     

 

   

 

 

                                

 

                        

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Yvonne Söderberg | Svar 19.05.2020 16.50

Tack för besöket,!

Barbro Magnusson | Svar 15.05.2020 12.36

Man sitter ju numera och väntar på att klockan ska slå 11.

Kjell Svanberg | Svar 10.05.2020 13.00

Det har snöat den 10 maj tydligen det har snöat på föremiddan i dag bara en par cm Hane B-I

kjell svanberg | Svar 09.05.2020 13.20

Bor mä en männis som ser varja möra va de kan va bra för begrip ja inte ?

Kjell Svanberg | Svar 06.05.2020 14.26

Bra Bernth _Ivar att Du kör på Vi i Grössjön hejar på

Kjell Svanberg | Svar 05.05.2020 09.18

Krya på Dig Gubbe vi vill läsa både måndag o tisdag hur det står till Gubben i Grössjön undrar

Kjell Svanberg | Svar 02.05.2020 19.45

Jag lade in en kommentar i förmiddags men han komaborts som länsman i Dälsbo

Kjell Svanberg | Svar 30.04.2020 10.34

Av nån anledning håller de på å taslut på lingebära i frysen det är drykt till nästa skörd ja som sagt håret växer även i coronatider Hane !!

Kjell Svanberg | Svar 27.04.2020 11.02

Han i Grössjön har läst dagens rapport från Dig !

Kjell Svanberg | Svar 24.04.2020 10.31

HarDuTacklaav så Du inte tål komjölka det hade väl Lisa o Erik också Grössjögran som undrar

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.05 | 16:50

Tack för besöket,!

...
15.05 | 12:36

Man sitter ju numera och väntar på att klockan ska slå 11.

...
10.05 | 13:00

Det har snöat den 10 maj tydligen det har snöat på föremiddan i dag bara en par cm Hane B-I

...
09.05 | 13:20

Bor mä en männis som ser varja möra va de kan va bra för begrip ja inte ?

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS