Standardsida

Gräfte IK- av Göran Hultin

 

Gräfte IK

 

Skrivet av Göran Hultin 2011-07-07

 

 

 

1945 bildades Gräfte Idrottsklubb. Det var vi grabbar i Gräfte och Ökne som bildade den. Det var Karl-Ingvar Andersson, Per-Hugo Andersson, Göte Persson, John Uhlin och jag. Sedan kom flera med, men vi var ytterst noga med vilka vi valde in. Götes syster Alice och hennes kompisar Viola Norberg och Anne-Marie Malmström passerade nålsögat medan Karl-Ingvars trillingsyskon ansågs vara för små. Osmo Kosmanen, som kom från Finland i samband med kriget, fick vara med. Han var bra på fotboll.

 

 

 

Vi hade fotboll, bandy, skidor, bordtennis och dansaftnar på vårt program. Pengar samlade vi in genom skördeauktioner på ”templet” (godtemplarlokalen). Det var en tunna vete av Erik Norberg, en tunna potatis skänkt av Edvin Hansson, o.s.v. Äpplen, handarbeten, mm, allt som vi kunde tigga till oss av byns innevånare. Vi uppträdde alltid själva med sång och musik. John och Viola sjöng och jag spelade dragspel. Som auktionsförrättare anlitade vi alltid någon känd. Pavel Lundgren, då säkert över 70 år och döv, gjorde stor succé. Medan vi var mindre lyckliga eftersom han ibland inte hörde sista och bästa budet. Besökarna var förstås till allra största delen våra föräldrar och släktingar.

 

 

 

Tre sommarfester anordnade vi. Lotterier, käppar, flaggor, inträdesmärken, mm skickade vi efter från Klas Malmgren (?). Vi valde lämplig plats och utverkade tillstånd av markägaren. Stånd och avspärrningar byggdes. Affischer sattes upp i byn och grannbyar. Vi var något försiktiga då festen inte fick bli för officiell, för då erfordrades polisens tillstånd sades det, och det hade vi inte.

 

 

 

Första festen var dåligt besökt på grund av ösregn men våra föräldrar ställde förstås upp och köpte lotter, gissade på antalet ärtor i burk, kastade pil och sköt med luftgevär för glatta livet (det var deras chans att någorlunda fördela förlusten mellan sig då dom ju lagt ut för varorna som inköpts). Regnet blötte upp de gamla kolsäckarna som vi hade som tak vid stånden, de brast och kaskader av vatten kom över oss. Den andra festen sommaren därpå hade vi bättre tur med. Nu höll vi till på en lägda nära Götes hem på Tjärnberget. Fint väder och mycket folk som löste inträde. Jag var ordningsvakt med uppgift att se till att ingen plankade. Nettot blev strålande. Det räckte till träningsoveraller åt oss alla samt lite till. Per-Hugo var duktig kassör. Tredje festen mellan Västbygdens småskola och Farssvea gick också bra.

 

 

 

Träningsoverallerna använde vi när vi deltog i Carola Perssons lekaftnar. Vi cyklade långa vägar för att vara med på just hennes. Hon uppträdde alltid i folkdräkt och hade förmåga att få till en härlig stämning. Lekaftnar hölls i någon samlingslokal och lekarna var ungefär som dem man dansar till runt midsommarstången. Här var man alltså tvungen att ta en flicka i hand och sjunga ”så tar jag dig i hand kära vän, så tar jag dig i famn kära vän…”. Eller: ”Jag stiger dig så när, jag kan inte säga hur vacker du är, jag låter dig stå för en annan.”  Det var tufft för en 10-åring, men det gick och jag tror jag tyckte om det, åtminstone så småningom.

 

 

 

Fotboll spelade vi mot FIK (Fanbyns Idrottsklubb) som bildats med oss som förebild. De vann oftast. I bandy vann vi för det mesta mot samma klubb. Bandybana skottade vi själva upp på Målartjärn. Ett drygt arbete som vi inte mäktade med när snön föll ymnigt. Tillfällena för bandyspel blev därför inte så många. Utrustningen var dålig, skridskor som remmades fast på pjäxorna och klubborna var oftast hemsnickrade.

 

 

 

Skidtävlingar anordnade vi var och varannan dag. Om inte i längd så i Målarbergsbacken. Längspår, ”äckor”, åktes upp i lagom längd. Jag var yngre och mindre än de andra så i längdåkning vann jag aldrig. Det gjorde Göte, tvåa Per-Hugo och trea Karl-Ingvar, ibland jag. I backen däremot var jag ofta med i tätstriden. Backrekordet brukade min bror Sixten inneha i sin åldersgrupp med jag brukade ha det bland oss smågrabbar. Spontana småtävlingar uppstod genom att de närvarande tog vad de hade i fickorna och satsade som pris. Bland de uppsatta priserna bestämdes vilket som skulle vara 1: a pris, 2: a pris, osv. Det kunde vara en 25-öring, en skidvalla, och dylikt. Sedan hoppades det, ett provhopp och två tävlingshopp. Längsta hopp vann, normalt 10-15 meter. Backrekordet låg runt 17 meter.

 

 

 

Pappas favoritminne från längdspåret var att när jag just kört förbi John ropar han förtvivlat ”vänta Göran ska du få dricka”! John hade det svårt i de flesta grenar då han var fetlagd och tung. Vid den här tävlingen hade han med sig en flaska vatten i bakfickan som han taktiskt ville bjuda mig på. Jag avböjde.

 

 

 

I vår bryggstuga ordnade vi ett pingisbord av bräder och masonitskiva som vi målade grön. En plåtkamin eldade vi i för att hålla vinterkylan ute. Där tillbringade vi många kvällar med livligt spel. Också våra klubbmöten hölls där.

 

 

 

Vid en hembygdsfest på Huberget 1953 inbjöds vi till en bygdestafett. Det var löpning med start på Huberget, rodd, löpning, styltgång, skottkärrslopp där nästa etapps löpare skulle skjutsas och slutligen löpning med mål uppe på Huberget. Jag var nu hemma på semester och utsågs att ro, därför idog träning i ekan på Målartjärn. Jag väntade spänt i viken nedanför Huberget på min löpare. De andra roddarna var vuxna och såg starka ut. Min löpare kom först! Flottbåten var tung men med försprång på ett 50-tal meter så lyckades jag hyggligt och kunde sätta i land min löpare nedanför bron vid kyrkan i delad ledning. Vår styltgångare drog ner applåder då han rent av sprang på styltorna. Alice satt i skottkärran och växlade över till bror Göte i ledning och den släppte han inte utan vi vann tävlingen med marginal. En plakett med Medelpads landskapsvapen intar en hedersplats i mitt prisskåp.

 

 

 

Den idrott jag fick utöva i GIK under åren 1945-1951 har jag haft glädje av hela livet.

 

 

 

---0---

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.03 | 00:34

Hej!

Jag tror det var min farmors mor (Olga Lilja som gift) som hade pensionatet. Har hört att min pappa (Stig Sohlberg, f. 1930) var med på bröllopet.

...
04.03 | 14:38

Hej
Någon som kommer ihåg Liljas pensionat. Min mormor Hulda Norlander, arrenderade det 1935_45.
Ingrid Bergmans bröllopsgäster bodde där berättade hon.

...
13.02 | 12:33

Nån som vet om tredje bilden från slutet kommer från Viskansågen?

...
05.02 | 13:08

Härligt Berth Ivar 😉👍👍👍

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS